Alleen de beste zorgen zijn goed genoeg voor je kat

Wie een kat in huis heeft of er ooit eentje heeft gehad, weet maar al te goed hoe snel je hart erdoor veroverd wordt. In een mum van tijd gaat je kat van een nieuw gezinslid over naar één van je trouwste vrienden, in sommige gevallen zelfs naar een echte steun en toeverlaat. De aanhankelijkheid en het hoge knuffelgehalte spelen hier natuurlijk een grote rol in. Het mag dan ook niet verbazen dat kattenbaasjes alleen het allerbeste willen voor hun trouwe huisdier en daar hoort het periodiek ontwormen van een kat zeker bij. Je moet er namelijk niet aan denken dat er je kat iets overkomt dat in het slechtste geval zelfs fataal kan aflopen.

Wat is een worminfectie?

Als we het hebben over een worminfectie spreken we in de meeste gevallen over de aanwezigheid van spoelwormen of lintwormen in het lichaam van je kat. Deze wormen komen hoofdzakelijk in de darmen voor, maar kunnen evengoed in de lever of in het hart aangetroffen worden. Voornamelijk katten die veel tijd buiten doorbrengen zijn vatbaar voor worminfecties door het jagen naar prooien zoals muizen die besmet zijn. Toch lopen ook binnenkatten risico omdat jij via je schoenen wormeitjes van buitenaf mee naar binnen kunt brengen.

Waarom moet je een kat ontwormen?

Ontwormen doe je voor de gezondheid van je kat, zoveel is duidelijk. Een worminfectie zorgt voor erg vervelende klachten die je je kat natuurlijk liever wil besparen. Braken, diarree, een doffe vacht, oogproblemen en orgaanfalen kunnen allemaal het gevolg zijn van die kleine wormen die zich overal in het lichaam van je kat nestelen. Je mag daarnaast ook niet vergeten dat de worminfectie die je kat heeft opgelopen ook op jou of je kinderen kan overgedragen worden, wat een bijkomend risico betekent en dus ook een bijkomende reden om werk te maken van het ontwormen.

Hoe vaak moet je een kat ontwormen?

Hoe vaak je je kat moet ontwormen, hangt voornamelijk van de leeftijd van je kat af. Zo moeten kittens tijdens het eerste half levensjaar in het ideale geval vijf keer ontwormd worden, daarna volstaat vier keer per jaar. Het ontwormen kan gebeuren door middel van tabletten, druppels, een drankje of een pasta. Welk middel je kiest, maakt eigenlijk niet zo heel veel uit zolang je maar niet vergeet om dit om de drie maanden of vier keer per jaar te herhalen.